Liczby Zespolone
Kordian: Witam, mam pytanie jak rozwiązać to zadanie?
Zapisz liczbę w = Im(1+3i)(1−i)4/(2−i)*i97 w postaci kartezjańskiej
drugi nawias z licznika rozpisałem na (1−i)2(1+i)2 a w mianowniku i97 wyszło mi (2−i)*i.
Proszę o pomoc
16 gru 16:52
Jerzy:
(1 − i)2 = 1 − 2i + i2 = 1 − 2i − 1 = − 2i
(−2i)2 = 4i2 = −4
7i9 = 7i8*i = ... dalej już chyba dasz radę.
16 gru 16:58
Kordian: tak tylko moje pytanie brzmi o co chodzi z tym Im przed pierwszym nawiasem?
16 gru 19:43
WhiskeyTaster: Część urojona.
16 gru 19:50
Kordian: to mam pod to podstawic y czy jak?
16 gru 19:58
Jerzy:
Im(1 + 3i) = 3
16 gru 20:13
Kordian: aaaaaa czyli jak np będzie Re(1+3)=1?
16 gru 20:30
Jerzy:
16 gru 20:35
Kordian: Dziękuję bardzo za pomoc
16 gru 20:36
Jerzy:
Dla dokładności: Re (1 + 3i) = 1
16 gru 20:42