Zadania geometria analityczna
Handlarz: Hej potrzebuje pomocy z paroma zadaniami.
2. Wyznacz równanie prostej do y = 1/3x + 7~
4. Punkty A = (−1,4) i B = (3,5) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD oblicz promień okręgu
wpisanego w tej kwadratu.
7. Punkt S = (−1,2) jest środkiem odcina PQ gdzie Q = (3,6). Wyznacz współrzędne punktu P
8. Punkty A = (−1,3), B = (3,−1), C = (2,4) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD
oblicz pole tego równoległoboku
16 gru 16:40
Szkolniak: 4) Promień okręgu wpisanego w ten kwadrat równy jest połowie odcinkowi AB
|AB|=
√16+1=
√17
| | √17 | |
Więc promień równy jest |
| . |
| | 2 | |
16 gru 16:49
Jerzy:
2) Popraw treść zadania.
16 gru 16:50
Szkolniak: 7) S=(−1,2) i Q=(3,6) i P=(x
p, y
p)
| | xp+xq | |
xs= |
| ←z tego wyliczasz xp |
| | 2 | |
| | yp+yq | |
ys= |
| ←z tego wyliczasz yp i masz współrzędne punktu P |
| | 2 | |
16 gru 16:54
Handlarz: Panie Jerzy juz poprawiam

Zadanie 2: Wyznacz równanie prostej do y = 1/3x + 7 przechodzącej przez punkt W = (3,−2)
16 gru 18:42
a@b:
zad2/ jakiej prostej?
prostopadłej ? czy równoległej? do danej prostej
16 gru 18:56
a@b:
y=a(x−x
W)+y
W
równoległej do danej : czyli a=1/3
y=............
prostopadłej do danej : czyli a= −3
y=....................
i działaj
16 gru 19:00
Handlarz: Zapomniałem o odpowiedziach:
A. y = 2x+4
B. y = −3
C. x = 5
D. y = −3x−4
Z moich obliczen wynika, ze bedzie to odpowiedz D
16 gru 19:21
a@b:
Żadna z odpowiedzi !
Odpowiedz na pytanie z 18:56
16 gru 19:30
Handlarz: Ah przepraszam to ja sie pomylilem to odpowiedzi do innego zadania D:
16 gru 19:38
Handlarz: Ale z wyliczenwyszlo mi: y = 1/3x−4
16 gru 19:39