wyznacz pochodną funkcji z e
Monika: Wyznacz pochodną funkcji
(x2 − 2x) e2x−1
Jest na to jakiś wzór?
16 gru 16:18
Bleee:
Pochodną iloczynu.
Na jakim jesteś kierunku? Kiedy masz egzamin/koło?
Na ćwiczenia chodziłas? Notatki z wykładów masz?
16 gru 16:21
ICSP: Wzory:
1. Pochodna iloczynu funkcji
2. Pochodna wielomianu
3. Pochodna funkcji wykładniczej
4. Pochodna funkcji złożonej
16 gru 16:21
Jerzy:
Monika , a potrafisz "coś" sama ? My Ci pomożemy, tylko wykaż dobrą wolę.
16 gru 16:27
Monika: f'(x) = (2x −2) (i tutaj nie wiem co z tym "e")
podstawy znam ale wszędzie gdzie jest ln i e mam problem
16 gru 16:46
Jerzy:
Napisz wzór na pochodną iloczynu funkcj: (f(x)*g(x))' = ?
16 gru 16:47
Jerzy:
(ex)' = ex
(ef(x))' = ef(x)*f'(x)
16 gru 16:49
Monika: Okej wyciągnęłam z tego pochodną i teraz jestem poproszona o policzenie ekstrema lokalnego
Wcześniej przyrównywałam to do zera, i miejsca zerowe (których było nieparzyście) dawały mi
ekstrema lokalne
Jak mam e to jak powinnam to zrobić?
16 gru 17:48
Monika: wychodzi mi że ekstremów nie ma
Czy to się zgadza?
16 gru 17:53
Bleee: Pokaż jaka pochodną Ci wyszła.
Kiedy masz koło?
16 gru 17:58
Monika: Dziś o 19:45 mam kolosa

Pochodna wyszła
f'(x) = (2x−2)e
2x−1 + (x
2 − 2x) e
2x−1 * (2x−1)
16 gru 18:28
a7: (2−x)*e2x−1+e2x−1*2*(x2−2x)= 2*e2x−1(x−1+x2−2x)=2xe2x−1(x−1)
16 gru 18:38
ICSP: x
2 − 2x + x − 1 = x
2 − x − 1 ≠ x(x−1).
| | 1 | | 1 | |
x2 − x − 1 = |
| (4x − 4x + 1 − 5) = |
| ( [2x − 1]2 − (√5)2) |
| | 4 | | 4 | |
Pierwiastki już widać.
16 gru 18:47
Monika: z jakiego to wzoru?
Ja użyłam (f*g)' = f' g + f g'
16 gru 18:49
Jerzy:
18:38 , co to jest ?
16 gru 19:23
Jerzy:
18:28, prawie dobrze.Na końcu *2 ,zamiast nawiasu.
16 gru 19:25