matematykaszkolna.pl
Logarytm i potęgowanie obustronne Patryk: Cześć emotka Mam dwa pytania: 1. Dlaczego w logarytmie 0,5log2x2 jest odbicie względem osi OY pomimo, że nie ma minusa przez "x"? Czy to przez to, że Df = R \ {0} ? 2. Przy podnoszeniu do potęgi nierówności, wiem że musze mięc pewność, że obydwie strony są nieujemne, ale czy przy równościach też musze mięc tą pewność, że potęguje liczbę nieujemną? I do potęgowania równań/nierówności drugie pytanie: Czy ta zależność zmienia się jakoś od tego czy potęguje do 2 czy np. do 3? Wiem, że przy 2 muszę mieć nieujemne wartości z co potęgą nieparzystą?
16 gru 15:57
ICSP: x2 = (−x)2 i już minus masz. (−1) = 1 //2 1 = 1 więc tak. Również musisz się upewnić (przynajmniej przy potęgach parzystych) Do potęgi nieparzystej możesz zawsze podnieść. Wszak funkcja f(x) = x3 jest iniekcją.
16 gru 15:59
Bleee: 1) nie rozumiem pytania. Funkcja jest parzysta. Df = R/{0}
16 gru 15:59
Bleee: Przy potedze nieparzystej nie masz tego problemu. Liczba ujemna pozostanie ujemna, liczba dodatnia pozostanie dodatnia
16 gru 16:01
Jerzy: 1) Funkcja jest parzysta, czyli wykres jest symetryczny względem osi OY
16 gru 16:03
Patryk: Ok, zrozumiałem, dzięki za pomoc. Miałem wątpliwości właśnie co do tego potęgowania.
16 gru 16:04