ZADANIA tekstowe!
sharry: Zadanie 1 !
Rabatkę w kształcie trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 5 m i 12 m obsadzono bratkami.
kwiaty sadzono wzdłuż krawędzi rabatki co 1m, zaczynając od wierzchołka kąta prostego. Ile
sadzonek bratków użyto do obsadzenia rabatki ? zapisz obliczenia.
Zadanie 2.
komputer kosztował 3000 złotych. Ile będzie kosztował ten komputer po dwukrotnej obniżce cen o
15%? zapisz obliczenia.
Zadanie 3.
Po roku użytkowania samochód stracił 13% swojej wartości i został obecnie wyceniony na 43
500złotych. Ile wart był samochód rok wcześniej ? zapisz obliczenia.
zadanie 4.
samolot po starcie wznosi się pod katem 30* do pasa startowego. Jak długa musi być droga
wznoszenia, aby samolot znalazł się na wysokości 2 km? wykonaj rysunek pomocniczy.
Proszę o rozwiązanie zadań.. chociażby część. ; )
23 lut 15:43
Miś:

4)
tg 30=
√33
tg30 =
2x
√33=
2x
x
√3=6
x=
6√3 = 2
√3
23 lut 15:58
kaś: wartość samochodu teraz to 87%
87 −−−−−−−−−43500
100−−−−−−−−x
x = 50000
23 lut 16:16
kaś: pierwsza obniżka
3000 − 0,15*3000=2550
druga
2550 − 0,15*2550=2167,5
23 lut 16:18
kaś: 5 2+ 122 =x2
25 + 144=x2
x=13
kwiatów13 + 12 + 5 + 1=31
23 lut 16:22