Indukcja
Dyskretna: Udowodnij indukcyjnie ze ∀n∊P(zbior liczb naturalnych dodatnich): n≥2[log2n]
gdzie [ ] oznacza funkcję "podłoga"
Zaczynam od bazy dla n=1 nierownosc spelniona 1 ≥1
Krok indukcyjny to wykazanie prawdziwosci n≥2[log2n]⇒ n+1≥2[log2n+1]
Teraz pracuje nad nastepnikiem − zadanie bylo by trywialne gdyby nie ta funkcja "podloga"
Jak sobie z tym poradzic ?
16 gru 12:31
Blee:
tego w taki prosty sposób nie rozwiążesz ... musisz się mocniej zastanowić nad samą indukcją
(nie wystarczy wziąć po prostu 'następny element' (czyt. 'n+1' )
16 gru 12:46
jc: To chyba nie jest na indukcję.
n = 2log2n ≥ 2[log2n]
bo x ≥ [x] i 2a ≥ 2b dla a≥b.
16 gru 13:27
Blee:
od biedy można to indukcją wykazać, ale tak jak pisałem − nie jest to standardowe n = k+1 'i
jechana'
16 gru 14:11