Całki
Marcin: Oblicz całkę
Nie mam pomysłu jak zrobić
16 gru 10:40
Mariusz:
Przez części różniczkując arctgx
Teraz podstawienie Eulera
√1+x2=t−x
16 gru 10:45
Marcin: A można skorzystać ze wzoru ? Tzn
...= ln|x + √x2+1| ?
16 gru 10:49
Jerzy:
A gdzie masz taki wzór ?
16 gru 11:00
Marcin: W pliku Etrapeza xd
16 gru 11:02
16 gru 11:15
Jerzy:
Który to wzór, bo ja tam takiego nie widzę.
16 gru 14:08
ICSP: ostatni
16 gru 14:46
Jerzy:
Jeśli pytał o całkę 10:45 , to jasne. Ja zrozumialem,że pytał o całkę wyjściową.
16 gru 14:49
jc: Mamy trzy podobne całki
| | dx | |
∫ |
| = ln(x + √1+x2), funkcja odwrotna do sinh |
| | √1+x2 | |
| | dx | |
∫ |
| = ... , funkcja odwrotna do cosh |
| | √x2−1 | |
| | dx | |
I właściwe załatwia to sprawę całek postaci ∫ |
| , gdzie f ma stopień 2. |
| | √f(x) | |
Przypadek 1/x pominąłem.
16 gru 14:51
Marcin: Jerzy, tak, chodziło mi o tę która "powstała" z rozpisania Mariusza

Dziękuję
16 gru 15:06
Mariusz:
Dla całek postaci
∫R(x,√ax2+bx+c)dx , gdzie R(x,y) funkcja wymierna dwóch zmiennych mamy trzy podstawienia
I
Dla a > 0
√ax2+bx+c = t − √ax
II
Dla c > 0
√ax2+bx+c = xt − √c
III
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
Zauważ że I oraz III podstawienie wystarczą do sprowadzenia
całek postaci
∫R(x,√ax2+bx+c)dx , gdzie R(x,y) funkcja wymierna dwóch zmiennych
do całek z funkcji wymiernej bo jeśli a > 0 to możemy skorzystać z pierwszego podstawienia
Gdy a < 0 to możemy założyć że b2−4ac > 0 bo w przeciwnym razie trójmian pod pierwiastkiem
przyjmowałby wartości ujemne
Tutaj milcząco założyłem że a ≠ 0 lub że b2−4ac ≠ 0
W pierwszym przypadku wielomian drugiego stopnia pod pierwiastkiem
zredukowałby się do wielomian pierwszego stopnia
W drugim przypadku trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem byłby kwadratem zupełnym i
można byłoby pozbyć się pierwiastka bez podstawień
17 gru 19:37