logarytm
logarytm:
Mam dwie wielkosci a i b.
Jak oblicze iloraz ich logarytmow to co to bedzie mowilo o ich wielkosci?
16 gru 08:45
Blee:
nie wiem do końca o co Ci chodzi, ale zauważ, że:
| lna | |
| = logba = c ⇔ bc = a |
| lnb | |
ponieważ:
niech a = b
c
wtedy:
| lna | | ln(bc) | | c*lnb | |
| = |
| = |
| = c |
| lnb | | lnb | | lnb | |
16 gru 09:43
PW: Skoro m a s z dwie wielkości... to po co chcesz mówić o ich wielkości za pomocą ilorazu
logarytmów? Sformułuj rzeczowo pytanie (podaj treść zadania).
Na tak postawione pytanie można odpowiedzieć: Nic.
Przykład:
a = e
3, b = e
4
a = e
6, b = e
8
Jak widać iloraz logarytmó nic nie mówi o liczbach a i b
16 gru 09:55
jc: Coś tam mówi, np. mówi, że a4=b3.
16 gru 09:59
PW: No tak, to oczywiste, ale pytał "co to będzie mówiło o ich wielkości".
16 gru 11:08
logarytm:
Chodzi mi o porownanie tych wielkosci (asymptotycznie).
Moze to musi byc granica z ilorazu tych logarytmow?
16 gru 11:19
Adamm:
można myśleć o tym tak, że porównywanie logarytmów mówi nam dość
dużo, ale mniej niż porównywanie samych ilorazów
16 gru 11:26