Rzut pionowy
Jolek: Mam wyprowadzić wzór na czas lotu ciała w rzucie pionowym z wysokością początkową i szczerze
powiedziawszy kręcę w kółko cały czas.
16 gru 01:41
16 gru 07:06
Jolek: Ehm. Tam nie ma wyprowadzenia.
16 gru 08:42
a7: A w drugim linku?
16 gru 08:46
Jolek: No jest bez wysokości początkowej ale to jest proste więc z tym nie miałem problemu
16 gru 08:48
16 gru 09:14
a7: ?
16 gru 09:14
jc: O jakim problemie myślisz? Rzucasz do góry stojąc na wysokości h? Kiedy rzucony
przedmiot spadnie na wysokość 0?
h+v
0t−gt
2/2=0
To równanie kwadratowe ze względu na t. Możesz skorzystać z gotowych wzorów.
−−−−−
A jak nie chcesz, to znajdź czas lotu do góry, osiągniętą wysokość i czas spadku.
Czas lotu do góry. v
0−gt
1=0, t
1=v
0/g.
Osiągnięta wysokość H=h+v
0t
0+gt
02/2=..
A potem spadek z wysokości H. H−gt
22/2=0.
t=t
1+t
2.
16 gru 09:22
Jolek: No tak rzut pionowy do góry z zadanej wysokości i spada do h=0.
Ogólnie to już ogarłem napiszę jakby ktoś szukał.
Mamy v
0 i H.
t
c=t
1+t
2
Czas wznoszenia t
1:
g=
ΔvΔt
Δt=
Δvg Δv=v
k−v
0 i przy rzucie do góry na szczycie v
k=0 czyli Δv=v
0
Czas spadania t
2 (z tym miałem problem):
Mamy v
0 i H więc kombinowałem ze wzorami na prędkość i drogę.
| gt2 | |
| to część drogi ze szczytu do wysokości h czyli to ta sama droga co z h do szczytu |
| 2 | |
czyli t=t
1
t
22=
2Hg+t
12
| | v0 | | 2H | | v02 | |
tc= |
| +√( |
| + |
| ) |
| | g | | g | | g2 | |
| | 1 | |
Wzór z tamtego linku wyjął |
| spod pierwiastka. |
| | g2 | |
16 gru 09:57