matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
granica:
Jak obliczyc te granice? (przyblizajac wartosc silni)
n
2
ln(
!)
lim
n
2
ln(n)
n→
∞
15 gru 23:52
Adamm:
ln(x)
1/x
lim
x→
∞
= lim
x→
∞
= 1/2
ln(x(x−1)/2)
1/x+1/(x−1)
zatem
n
2
ln(
!)
2ln(n!)
lim
n→
∞
= lim
n→
∞
= 2
n
2
ln(n)
nln(n)
ponieważ n! =
√
2πn
(n/e)
n
(1+o(1))
16 gru 10:58
granica:
n
2
Czy na podstawie tego, ze ta granica jest 2, mozna powiedziec, ze
! > niz n do potegi
n
2
?
16 gru 11:58