Stereometia
Kamil: Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równe 96√3 cm2. Płaszczyzna ściany
bocznej tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni
bocznej tego ostrosłupa.
23 lut 15:38
kaś: pole sześć.= 3a2√3 2
96√3 = 3a2√3 2
a=8
sześciokąt składa się z 6 trójkątów równobocznych o wysokości 4√3
wysokość ostrosłupa wysokość ściany bocznej i wysokość jednego trójkąta z podstawy tworzy
trójkąt 30 −60 −90
z własności trójkąta 30 − 60 − 90
wys ostr=4
wys śc. bocz. = 8
V = 1/3 *96√3* 4=128√3
Pboczne=6*1/2 * 8 *8=192
23 lut 16:30