Okrągła pizza o średnicy 32 została przecięta wzdłuż prostej, która jest odległa od środka
pizzy o 8. Wyznacz pole mniejszego kawałka pizzy.
r=16
d=8 ⇒ x=d=8
| d | 1 | |||
cosα= | = | ⇒ α=60° | ||
| r | 2 |
| 2α | 1 | 256 | ||||
Pw= | *πr2= | *256π= | π | |||
| 360° | 3 | 3 |
| 1 | 256 | √3 | ||||
PΔ= | *r2*sin120°= | * | =64√3 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 256 | ||
P=Pw−PΔ= | π−64√3 | |
| 3 |
Nie marnuj czasu na takie długie rozpisywanie
ΔAOB =2 trójkąty "ekierkowe" o kątach ostrych 30o,60o
|∡AOB|=120o
| 1 | ||
P=Pw−P(ΔAOB) i krótko : P(ΔAOB)=8*8√3=64√3 , Pw= | Pk | |
| 3 |
| 64 | ||
P= | (4π−√3) | |
| 3 |
| 64 | ||
P= | (4π−3√3) | |
| 3 |