Przekształcenia wykresu funkcji wykładniczej
kolte: Podaj miejsce zerowe oraz zbiór wartości funkcji f.
1. f(x)=3
x+1 −1
3. f(x)=
√22x−4 −1
4. f(x)=1−2
−x+3
Nie było mnie na lekcji i nie wiem jak obliczyć miejsca zerowe. Bo zbiory wartości to chyba: 1.
ZW=(−1,+
∞). 2.ZW=(2,+
∞). 3.ZW=(−1,+
∞). 4.ZW=(−
∞,1)
15 gru 20:26
ICSP: f(x) = 0
3x + 1 − 1 = 0
3x + 1 = 3
3x + 1 = 30
x + 1 = 0
x = −1
15 gru 20:34
ICSP: reszta idzie analogicznie.
15 gru 20:35
kolte: | | 4 | |
Jak przekształcić |
| =−2? |
| | 2x | |
I
√22x−4=1?
15 gru 20:42
ICSP: 2. Przecież masz zbiór wartości y ≥ 2, więc 0 cI raczej nie przyjmie.
3. Ciągle ta sama bajka. 1 = √20
15 gru 20:44
a7:

2
2−x+2=0
2
2−x=−2 sprzeczność
zawsze dodatnie brak miejsc zerowych
ZW(2,
∞)
15 gru 20:49
kolte: dzięki, mam już całe zadanie
15 gru 20:55