1 | ||
jak z definicji obliczyc pochodna funkcji : | . | |
x−1 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
( | − | )=− | → − | ||||||
u−x | u−1 | x−1 | (u−1)(x−1) | (x−1)2 |
f(u) − f(x) | ||
Definicja: f '(x) = limu→x | ||
u−x |
| ||||||||||||||
limΔx→0 | = | |||||||||||||
Δx |
| ||||||||
limΔx→0 | = | |||||||
Δx |
−Δx | ||
limΔx→0 | = | |
Δx((x+Δx)−1)(x−1) |
−1 | ||
limΔx→0 | = | |
((x+Δx)−1)(x−1) |
−1 | |
(x−1)2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |