Kwadrat, tangens
Szkolniak:

W kwadracie ABCD punkt K jest środkiem boku AB. Odcinki BD i KC przecinają się w punkcie L.
Wyznacz tangensy kątów trójkąta KBL.
a − bok kwadratu
przekątna kwadratu podzieliła kąt prosty przy wierzchołku B na dwa równe kąty po 45 stopni, z
tego wynika, że tgα=tg45°=1
x=|CK|=|DK|
wyznaczamy x z twierdzenia Pitagorasa:
wykorzystujemy teraz dwa wzory na pole ΔCDK i porównujemy ich prawe strony:
| | 1 | | a | | √5a | | sinβ*a2√5 | |
P=2* |
| * |
| * |
| *sinβ= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 2√5 | |
sinβ*a2√5=2a2 ⇒ sinβ= |
| |
| | 5 | |
w tym momencie mam wyznaczone tangensy dwóch kątów, natomiast jak wyznaczyć tangens kąta gamma?
15 gru 19:48
15 gru 19:57
Szkolniak: Z Warszawy do Katowic przez Gdańsk z tym tgβ

co do tgγ jakiś pomysł?
15 gru 20:00
a7: ΔDCL jest podobny do ΔKBL w skali 2 (gdyz podstawy są w skali 2: a do a/2)
i teraz mamy wszytskie boki obu trójkątów gdyż łatwo je wyliczyć
i liczymy sinγ z tw. sinusów, cosγ z tw. cosinusów i mamy tgγ może jest prostszy sposób, ale
ten jest ok
| | a√5 | | a | | a√2 | |
KL= |
| KB= |
| LB= |
| |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
15 gru 20:04
jc: | | tg α + tg β | | 1+2 | |
tg γ = tg(180 − α − β) = − tg(α+β)=− |
| = − |
| =3 |
| | 1− tg α tg β | | 1−1*2 | |
15 gru 20:09
a7: | | 6√5 | | 13√10 | |
wychodzi mi sinγ= |
| cosγ= |
| |
| | 6 | | 40 | |
tgγ24
√2
15 gru 20:13
Szkolniak: Super, dzięki za pomoc
15 gru 20:13
a7: o

jest prostszy sposób
15 gru 20:14
jc:

Czerwona kropka odcina 1/3 zielonego odcinka (to punkt przecięcia środkowych).
Dlatego tg (pomarańczowa kropka) = 3.
15 gru 20:18
jc: a7, o czymś takom myślałeś, czy o czymś jeszcze prostszym?
15 gru 20:20
a7: jc ja nie rozumiem tego sposobu ze środkowymi ( wiem, że przecinają się w 1/3 ) ale co mają do
tangensa, bo tego nie rozumiem, coś nie kumam
15 gru 20:22
a7: nie, myślałam właśnie raczej o takim jak napisałeś 20:09
15 gru 20:23
jc: tg = (od środka kwadratu do wierzchołka kwadratu)/(od środka do czerwonej kropki) = 3
Sam napisałeś , że kąt γ mamy też po drugiej stronie − powyżej pomarańczowa kropka.
15 gru 20:25
jc:

tg γ = CS / LS = 3 bo LS = 1/3 BS = 1/3 CS
15 gru 20:30
a7: jasne, teraz widzę i rozumiem , dzięki
15 gru 20:31
a7: tak tak już załapałam
15 gru 20:32