Logarytm
Patryk: Cześć,
Czy logarytm:
| | 1 | |
log2( |
| ) * logx2(x+2) mogę zapisać w formie: |
| | x2 | |
−log
2x
2 * log
x2(x+2) = −log
2(x+2)

Bo wiem, że takie skrócenia pamięciowe można
wykonywać, w tym przypadku na x
2 ale nie jestem pewien co z minusem.
15 gru 16:50
ICSP: minus zostaje.
Ewentualnie możesz zapisać jako
15 gru 16:55
Patryk: Ok, dzięki. Wole tamtą formę bo muszę to naszkicować
15 gru 16:56
Mila:
x+2>0 i x≠0 i x>0⇔
x∊(−2,
∞)\{−1,1,0}
| | log2(x+2) | |
logx2(x+2)= |
| |
| | log2(x2) | |
| | log2(x+2) | |
−log2x2* |
| =−log2(x+2) |
| | log2x2 | |
15 gru 17:08
Patryk: Narysowałem wykres tej funkcji, ale nie wiem czy dobrze,
funkcja wyszła malejąca, dziedzina x>−2 gdzie −1, 0 i 1 nie należą do funkcji czyli puste
kółeczka i przecina oś Y w punkcie −1.
15 gru 17:13
Mila:

1)
g(x)=log2(x+2)
2)
f(x)=log2(x+2)
15 gru 17:17
ICSP: W jaki sposób funkcja która nie jest określona w zerze może przeciąć oś rzędnych?
15 gru 17:22
Patryk: Źle się wyraziłem, po prostu jest pusty punkt na osi rzędnych. Z rysunku wynika, że dobrze
naszkicowałem, tylko skąd ta prosta fioletowa dla x<−2?
15 gru 17:29
ICSP: Nie powinno jej być.
Funkcja nie jest tam określona.
15 gru 17:31
Patryk: I we wzórze funkcji na fioletowo brakuje "−" przed wzorem. Dzięki za pomoc.
15 gru 17:32
Mila:
Edytor szwankuje, wykres ma iść do góry, nie "skręcać".
15 gru 17:32
Mila:
brakuje >
f(x)=−log2(x+2)
15 gru 17:33