rozkład normalny
affableem: Hej proszę o pomoc
Wzrost żołnierzy ma rozkład normalny ze średnią 177 cm i odchyleniem standardowym 7cm. W
jednostce służy 1050 ołnierzy. do kampanii reprezentacyjnej zostanie wybranych 90 najwyższych.
Ile trzeba mieć wzrostu by zostać wybranym?
15 gru 14:38
a7: http://www.rusinek.wsm.warszawa.pl/ZIP/z6.pdf
analogiczne zadanie z rozwiązaniem w linku(zad. 10 str 32)
| | 90 | |
P(X>a)= |
| =0,086=1−Φ(c) |
| | 1050 | |
a=?
Φ(c)=0,914 (odczytujemy z tablic

)
c=U{a−177){7}
1.35=U{a−177){7}
a=186,35 (cm)
nie wiem czy dobrze, ale zajrzyj do linku i powinieneś/powinnaś umieć skorygować
15 gru 15:16
affableem: DZIĘKUJĘ !
15 gru 15:22
16 kwi 13:02