pole koła
klm:
Dwa punkty E i F podzieliły średnicę AB koła na trzy równe części
Na kole zaznaczono punkt D( różny od A i B) tak,że |DE|=7 i |DF|=9
Oblicz pole koła i zakoduj trzy pierwsze cyfry tego wyniku
15 gru 14:36
PW: Co do zakodowania trzech pierwszych cyfr wyniku − odpowiedź już mam:
ξφς
15 gru 14:39
a@b:

|DO|=R=3x to P
k=9x
2π
dwa razy z tw. kosinusów
7
2=x
2+9x
2−2*x*3x*cosα
9
2=x
2+9x
2+2*x*3x*cosα ( bo cosβ= − cosα
dodając stronami:
20x
2=130 ⇒ x
2=13/2
P
k=58,5π≈
183,77
|
1|
8|
3|
15 gru 14:48
a@b:
15 gru 14:48
a@b:
ξφς
15 gru 14:53