Zadania na studiach :D
Hesja : Hejka wszystkim, mam problem z kilkoma zadankami na studiach

Jeśli ktoś by mi je rozwiązał
byłabym bardzo wdzięczna !
To są zadania zamknięte, ale wielokrotnego wyboru niestety, co bywa mylące.
1. Granica ciągu o wyrazie ogólnym a
n=(n
2−cos(n
n))/n−2n
2 , n∊ℤ
+
a) jest równa −1/2 b) jest równa +
∞ c) jest równa 0 d) nie zmieni się, jeśli funkcję cosinus
zastąpimy funkcją sinus.
2. Granica lim
x→1 π*Lnx*ctg(π*x) jest:
a)=0 b)=1 c)=
∞ d)> π/2
3. Wskaż wszystkie stwierdzenia, które są prawdziwe dla wektorów v
1=[3,−1,5], v
2=[4,−3,−3],
v
3=[1,−2,−8].
a) Wektory v1,v2,v3 są komplanarne b) Wektory v1 i v2 mają taką samą długość c) Wektory v1 i v2
są prostopadłe d) Wektory v2,v3 są kolinearne.
4. Prosta l zawiera dwusieczną kąta BAC, gdzie A(−1,2,6) B(1,4,5) i C(3,−2,−1). Które z
poniższych twierdzeń są prawdziwe?
a) Prosta l przechodzi przez punkt (9,4,−4) b) Prosta l przechodzi przez punkt (2,1,2) c)
Wektor [3,−1,−4] jest wektorem kierunkowym prostej l
d) Wektor [5,1,−5] jest wektorem kierunkowym prostej l.
Z góry dziękuję za pomoc <3
Blee:
3.
a) czy te wektory są liniowo ZALEŻNE

Oczywiście: v
1 = v
2 + v
3
jeżeli to jest tej jednokrotnego wyboru ... no to na tym koniec z zadaniem, jeżeli nie to
b) 3
2 + 1 + 5
2 > 3
2 + (3
2 + 4
2) więc nie są równej długości
c) skoro wyszło nam wcześniej że są liniowo zależne (w dodatku v
1 = v
2 + v
3) to niemożliwe
jest aby v
1 ⊥ v
2
d) patrz na te wektory − od razu widać że nie są równoległe