PLANIMETRIA
blue: W trójkącie ABC boki mają długości a,b,c, a wysokość poprowadzona do boku długości a jest równa
h. Liczby a,b,c,h (w podanej kolejności) tworzą ciąg geometryczny. Wynika z tego, że trójkąt
ABC jest:
a) równoboczny
b) ostrokątny
c) prostokątny
d) rozwartokątny.
14 gru 22:40
Blee:
(a) odpada na wstępie (równe boki wtedy by były ... a wysokość by musiała się równać bokowi −−−
niemożliwe)
a*h = a * (a*q
3) = a
2*q
2
b*c = (aq)(aq
2) = a
2*q
3 = a*h
| | bc | |
czyli PΔ = |
| ... czyli  |
| | 2 | |
14 gru 22:43
a7: d)
14 gru 22:45
Blee:
a7 −−− czy aby na pewno
14 gru 22:48
a7: właśnie sprawdzałam i z Pitagorasa mi nie wychodziło

ok
14 gru 22:52