Wyznacz zbiór wartości funkcji
Kuba1347: Proszę o sprawdzenie: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = 54 x4 + 43 x3 −
12 x2 , jeśli x∊<−2,0>
1. Obliczyłem pochodną:
f'(x) = ( 54 x4 + 43 x3 − 12 x2 )' = 5x3 + 4x2 − x = x(5x2 +4x
− 1)
2. Obliczyłem ekstrema:
5x3 + 4x2 − x = x(5x2 +4x − 1)
x1 = 0
x2 = 15 ⇔ nie należy do przedziału (z Δ)
x3 = −1 (z Δ)
3. Obliczyłem y dla x1 = 0 oraz x3 = −1 oraz dla x = −2
f(−1) = 512
f(0) = 0
f(−2) = 26 23
4. ZW = < 0 ; 26 23 >
14 gru 20:06
a7:
14 gru 20:15
14 gru 20:15
Kuba1347: Dobra, widzę. Błąd rachunkowy zrobiłem w liczeniu f(−1)
14 gru 20:16
Kuba1347: No właśnie, dziękuję
14 gru 20:17