treść
kasia: Do turnieju siatkówki zgłosiły się reprezentacje wszystkich szkół w pewnym mieście. Każda
reprezentacja rozegrała jeden mecz z każdą z pozostałych .Wszystkich meczów rozegrano 66. Ile
szkół brało udział w turnieju?
23 lut 14:52
maniek: Zdaje mi się ze trzeba skorzystać z kombinatoryki, a dokładnie z kombinacji.
C2x= 66
rozpisujemy:
x! 2!*(x−2)! =66
(x−1!)*x 2*(x−1)!*(x−2) =66
dwumiany z silnia się skracają i zostaje zwykły układ równań
x 2*(x−2) =66
23 lut 15:10
maniek: nie wiem dlaczego mi te ułamki takie wyszły :\
23 lut 15:11
ola: dziekuje Ci bardzo
23 lut 16:08
GOSC: CO TO ZA WZOR ? Ooooooooooooooooooo
21 mar 14:59
Nika: POMOCY

WIE KTOŚ MOŻE JAK ZROBIC TAKIE ZADANIE :
Odległość punktu o współrzędnych ( 3,4) od początku układu współrzędnych wynosi :
a.3
b.4
c.5
d.nie można określić
wie ktoś może
21 mar 15:02