Krótkie zadanie z macierzy
Donar: Wiedząc, że macierz A posiada macierz odwrotną:
a) wyznacz macierz X z równania macierzowego AX + I = (B+I)T
A−1*| AX + I = (B+I)T
A−1*AX + A−1*I = A−1(B+I)T
I*X + A−1 = A−1(B+I)T
X = A−1(B+I)T − A−1
Czy dobrze zrobiłem?
14 gru 18:02
Pytający:
Dobrze (pierwsza linijka jak dla mnie zbędna, i dziwny zapis), ale można jeszcze uprościć:
X=A−1(B+I)T−A−1
X=A−1(BT+IT−I)
X=A−1BT
14 gru 18:32
Donar: Ah no tak, przecież macierz jednostkowa transponowana to jest to samo co zwykła jednostkowa,
dlatego można je odejmować
Dzięki!
14 gru 21:29