Wyznacz zbiór wartości funkcji.
Kuba1347: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = 34 x4 − 23 x3 − 12 x2 , jeśli
x∊<0, 2>.
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku.
14 gru 17:05
Jerzy:
Liczysz f(0) , f(4) i sprawdzasz, czy funkcja posiada ekstremum lokalne w tym przedziale.
Jeeśli tak,to obliczasz i ustalasz maksymalny przedział.
14 gru 17:21
Jerzy:
Upss ... f(2) oczywiście.
14 gru 17:22
janek191:
| | 3 | | 2 | | 1 | |
f(x) = x2 *( |
| x2 − |
| x − |
| ) |
| | 4 | | 3 | | 2 | |
f'(x) = 3 x
3 − 2 x
2 − x = x*( 3 x
2 − 2 x − 1) = 0 ⇔ x = 0 lub 3 x
2 −2 x − 1 = 0
Δ = 4 − 4* 3*(−1) = 16
√Δ = 4
| | 2 − 4 | | 1 | |
x = |
| = − |
| lub x = 1 |
| | 6 | | 3 | |
f ''(x) = 9 x
2 − 4 x − 1
f ''(0) = − 1 f ma w x= 0 maksimum lokalne
| | 1 | |
f ''( − |
| ) > 0 f ma w x = −U{1}[3} minimum lokalne |
| | 3 | |
f ''( 1) = 9 − 4 − 1 > 0 f ma w x = 1 minimum lokalne
| | 3 | | 1 | | 5 | |
f(1) = |
| − U{2}[3} − |
| = − |
| < f ( −U{1}{3]) |
| | 4 | | 2 | | 12 | |
zaten
14 gru 17:25
a7:
14 gru 17:26
janek191:
Pominąłem ,że x ∊ < 0 , 2 >
14 gru 17:27
a7:

| | 2 | |
f(0)=0 f(2)=3/4*16−2/3*8−1/2*4=4 |
| |
| | 3 | |
14 gru 17:35
Kuba1347: Okej, jeszcze nie czytając waszych odpowiedzi zrobiłem to tak:
1. Obliczyłem pochodną: f'(x) = 3x3 − 2x2 − x
3x3 − 2x2 − x = ( x2 − x )( 3x+1 ) = x( x − 1)( 3x+1 )
x1 = 0
x2 = 1
x3 = − 13 < to jest sprzeczne czyli odpada z przedziału? Proszę o potwierdzenie!
2. Wiem, że teraz trzeba obliczyć ekstrema lokalne, mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego w x=0,
linia odbija się z powrotem w dół?
3. Obliczyłem y dla x1 = 0 i x2 = 1 bo x3 = − 13 odpada bo się nie mieści w
przedziale.
f(0)=0
f(1)= − 512
4. Zbiór wartości funkcji to <0, − 512 ? Proszę o potwierdzenie
14 gru 17:49
Kuba1347: No i czy muszę liczyć granicę do +∞ i −∞ jak się zachowuje x poza przedziałami? Jak rysować te
ekstrema?
14 gru 17:49
Kuba1347: Dobra, już ogarnąłem jak rysować te ekstrema, powiedzcie tylko czy dobry jest wynik zbiór
wartości funkcji to x ∊ <0, − 512 > i czy mam liczyć granice do +∞ i −∞ czy je liczyć
tylko jak dziedzina to x należy do wszystkich liczb rzeczywistych?
14 gru 17:56
a7: wartości to y (ygreki)
| | 5 | | 2 | |
dla x <0,2> y ∊ <− |
| , 4 |
| > |
| | 12 | | 3 | |
chociaż u mnie na rysunku 17:35 coś się nie zgadza
14 gru 18:06
Kuba1347: Okej, a jeszcze jedno. Y wyznaczam podstawiając X do f(x), nie f'(x)?
14 gru 18:20
Ling Xi :
14 gru 19:00
a7: dla x =1 jest minimum ale funkcji wyjściowej dlatego podstawiamy do f(x)
14 gru 19:43