Dyskretnie
Dawid: Proszę o rozwiązanie kilku zadań z matematyki dyskretnej(arytmetyka modularna nie jest moja
mocna strona)
1. Zapisz liczby c=29979245810= 1 0001 1101 1110 0111 1000 0100 10102
x1 = −273,1510= −1 0001 0001,0010 0100 12(?)
W reprezentacji zmiennoprzecinkowej
A. Dziesiętnej
|M| = 4
|W| = 2
B. Binarnej
|M| = 10
|W| = 4
2.mając dane liczby w reprezentacji zmiennoprzecinkowej:
X = 1,616229*10−35
Y = 1,416808*1032
Oblicz
X*Y
X/Y
Y/X
X+Y
X−Y
3. Zapisz liczbę
X = 141010 w systemach o podstawach 2,6,12,15
Zapisz liczby
62 = 3610
63 = 21610
64 = 129610
65 = 777610
66 = 2665610
W systemie binarnym
14 gru 17:02
Dawid: Ktoś coś ?
15 gru 01:12
a7:
4. żeby poprzeliczać te liczby bierzesz wchodzisz do 'przeliczacza'(wpisujesz w google
"przeliczanie liczb z systemu dziesiątkowego na dwójkowy" i Ci obliczy,
jak chcesz się nauczyć przeliczać to też szukasz stronki,
gdzie to jest w przystępny sposób pokazane
np.36
10=100100
2
3. podobnie jak 4 są internetowe konwertery liczb, jak również są stronki, gdzie jest pokazana
zasada jak to się liczy
2.
X*Y=2,28988617703*10
−3 mnożymy mantysę X razy mantysę Y, 10 zostawiamy a potęgi przy
mnożeniu się dodaje
X/Y=1,14075372245*10
−72 dzielimy mantysę X przez mantysę Y, a dziesiątkę zostawiamy ,
potęgi przy dzieleniu odejmujemy
Y/X=analogicznie jak X/Y=0,8766134007*10
3=8,766134007*10
2
1.
http://www.lomilowka.pl/upload/file/UTK/wi_cw7-zmiennyPrzecinek.pdf
15 gru 03:10
15 gru 04:08
Dawid: Co znaczy w i m w 1
15 gru 04:56
a7: chyba wykładnik i mantysa?
15 gru 10:07
15 gru 10:24
15 gru 10:43