Dziedzina logarytmu
Bodzio: Cześć,
Mam szybkie pytanie, jeśli mam funkcje f(x) = 2log2(x) to dziedzinę liczę od x czyli x>0 czy
mogę najpierw 2 przenieść jako wykładnik x i wtedy x2 > 0?
Ta 2 w logarytmie to jego podstawa.
14 gru 15:39
next: Najpierw x>0
14 gru 15:40
Bodzio: Czyli założenia x>0 ⋀ x2 > 0 czyli z części wspólnej wyjdzie x>0?
14 gru 15:42
next: Nie − tylko x>0. To jest dziedzina naturalna
14 gru 15:43
Bodzio: Ok, dzięki za odpowiedz
14 gru 15:51
ICSP: Dziedzinę zaczynasz wyznaczać przed wykonaniem jakichkolwiek przekształceń.
f(x) = 2log(x) −> D : x > 0
f(x) = log(x2) −> D : x ≠ 0
14 gru 15:51