Zadania
Milena : 1.Sprawdź czy istnieje taka wartość parametru m, dla której równania (m+1)x=3 i (m−1)x=6 mają
to samo rozwiązanie.
2.Dla jakich wartości parametru a układ równań nie ma rozwiązania?
{x+y=5
{2x+ay=a
3.Podaj wszystkie pary liczb c i d spełniających równoważność:
|x−c| ≤ |d| ⇔ x ∊ <0;10>.
4.Po dwukrotnej obniżce ceny , najpierw o 20% , a następnie o 15% buty kosztują 136zł. Podaj
cenę butów przed obniżkami.
5.Różnica liczby 2cyfrowej a i liczby otrzymanej przez przestawienie cyfr w liczbie a jest
równa 27 . Wyznacz liczbę a.
23 lut 14:51