Anulka: w pewnej grupie 67% czyta tyg A, 48% czyta tyg B a 26 % czyta oba te tygodniki. Oblicz
ile procent badanych osób nie czyta zadnego tygodnika
18 lis 19:09
xpt: 67 (czyta A z czego ileś procent czyta B) + 48 (czyta B i ileś procent czyta również A)
- 26 (odejmij tych co czytają A i B bo są policzeni 2 razy) = 89
67 + 48 - 26 = 89
89% czyta tygodniki A i/lub B
100 - 89 = 11
11% nie czyta żadnego
18 lis 19:16
Łebek: nom

Można to też zrobić za pomocą rysunku :
Rysujesz jedno koło i drugie koło , tyle że nachodzą na siebie
W I wpisz 48 % , w II wpisz 67 % , am pośrodku napisz 26 %
Więc dodaj wszystkich

i odejmij tych 26 % , bo jak to xpt powiedział są policzeni 2
razy
W ten sposób wyjdzie ci 89 % - tyle osób czyta coś
100 % - 89 % = 11 % - tyle osób leży i kwiczy
18 lis 19:35
Anulka: Dzięki wielkie
18 lis 19:38