całka
Marcin: rozwiąż calkę
| | dx | | 1 | | dx | | 2 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | √2x2−6x+4 | | √2 | | √x2−3x+2 | | √2 | | √(2x−3)2−1 | |
| | 1 | |
= podstawienie t=2x−3 = |
| ln|2x−3+√(2x−3)2−1| |
| | √2 | |
co robię źle?
14 gru 13:40
ICSP: nic
14 gru 13:53
Marcin: czyżby znowu błąd w odpowiedzi?
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
w odp jest ... = |
| ln|x− |
| +√(x− |
| )2− |
| | |
| | √2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
(pierwiastek jest do końca wartości bezwzględnej)
14 gru 13:56
ICSP: bez różnicy.
Oba wyniki są poprawne.
14 gru 13:56
Marcin: Może głupie pytanie, ale jak to możliwe? Xd bo wklepalem w kalkulator z losowa wartością dla x
i wynik wyszły różne
14 gru 14:00
ICSP: Bo różnią się o stała. (której z pewnych względów nie dodajesz do wyniku)
14 gru 14:03
Marcin: Ale ta stała jest różna od 1, więc raczej powinna zmienić wynik?
14 gru 14:06
ICSP: Czym jest "C" które zapisuje się po wyniku całki nieoznaczonej?
14 gru 14:28
Mariusz:
| | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | √2x2−6x+4 | | √2 | | √x2−3x+2 | |
1. Podstawienie
√x2−3x+2 = t − x
x
2−3x+2 = t
2 − 2tx + x
2
−3x+2 = t
2 − 2tx
2tx−3x=t
2−2
x(2t−3)=t
2−2
| | 2t(2t−3)−2(t2−2) | |
dx= |
| dt |
| | (2t−3)2 | |
| | 2t−3 | t2−3t+2 | |
2∫ |
|
| dt |
| | t2−3t+2 | (2t−3)2 | |
| | dx | | 1 | |
∫ |
| = |
| ln|2x−3+2√x2−3x+2 |+C |
| | √2x2−6x+4 | | √2 | |
2. Podstawienie
Zanim zastosujesz podstawienie przedstawiasz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem
w postaci iloczynowej
| | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| | √2x2−6x+4 | | √2 | | √x2−3x+2 | |
√(x−1)(x−2)=(x−1)t
(x−1)(x−2)=(x−1)
2t
2
x−2=(x−1)t
2
x−2=xt
2−t
2
x−xt
2=2−t
2
x(1−t
2)=2−t
2
| | −2t(1−t2)−(−2t)(2−t2) | |
dx= |
| dt |
| | (1−t2)2 | |
| | −2t((1−t2)−(2−t2)) | |
dx= |
| |
| | (1−t2)2 | |
| | ((2−t2)−(1−t2))t | |
(x−1)t= |
| |
| | 1−t2 | |
| 1 | | 2 | | 1 | | (1−t)+(1+t) | |
| ∫ |
| dt= |
| ∫ |
| dt |
| √2 | | 1−t2 | | √2 | | (1−t)(1+t) | |
| 1 | | dt | | 1 | | dt | |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| =ln|1+t|−ln|1−t|+C |
| √2 | | 1+t | | √2 | | 1−t | |
| | 1 | | 1+t2+2t | |
= |
| ln| |
| |+C |
| | √2 | | 1−t2 | |
| | 1 | | 4−2t2−3+3t2+2t | |
= |
| ln| |
| |+C |
| | √2 | | 1−t2 | |
| 1 | | dx | | 1 | |
| ∫ |
| = |
| ln|2x−3+2√(x−1)(x−2)|+C |
| √2 | | √(x−1)(x−2) | | √2 | |
Dwa powyższe podstawienia pozwolą ci sprowadzić każdą całkę postaci
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx, gdzie R(x,y) jest funkcją wymierną dwóch zmiennych
do całki z funkcji wymiernej
14 gru 16:18
Marcin: Chwilowo chciałem uniknąć podstawień Eulera, ale dziękuję za alternatywę
14 gru 16:37
Mariusz:
Tak ale są dość wygodne
O za sześć godzin rozpocznę kolejny rok życia , jak ten czas leci
14 gru 17:28
Mila:
Miłej imprezy urodzinowej! Wszystkiego najlepszego
14 gru 22:40
Mariusz:
Mila wstrzeliłaś się dokładnie w rocznicę moich urodzin , co do minuty
Imprezy aż takiej nie było , nie lubię ani alkoholu , ani hałasu
za to było sporo słodkiego
15 gru 05:15
Mila:
15 gru 15:59