Rekurencyjna funkcja na słowach
Wcale nie Makuchowski: Ile razy w X(100) występuje słowo ABBA?
X = (A, B, BA, BAB, BABBA, BABBABAB, ...)
13 gru 22:59
Blee:
Nie wiem czemu, ale trochę 'zalatuje' mi tym 'telewizyjnym' bądź jakimś konkursem/zadaniem na
dodatkową ocenę.
Zanim podam pomysł na rozwiązanie (nie jest to skomplikowane), chciałbym się dowiedzieć jaka
jest geneza tego zadania.
Oraz czy BABBABABBABBA czyli 7'my wyraz posiada w sobie dwa słowa ABBA czy trzy słowa ABBA
(dwa słowa ABBA 'nachodzą' na siebie)
oczywiście − odpowiedź na to pytanie powoduje, że i wynik (ale samo rozumowanie już nie do
końca) będzie zupełnie inny
14 gru 01:15
Wcale nie Makuchowski: Te zadanie jest na dodatkowe punkty na uczelni.
Nie wiem, czy wyrazy ABBA mogą się zazębiać.
W przypadku nie zazębiana się, w obliczeniach wyszło mi, że ilością wyrazów ABBA jest 96ty
numer ciągu fibonacciego.
W przypadku zazębiania się nie mogłem znaleźć sensownego wyniku.
15 gru 00:05
Blee:
Dokładnie tak będzie .... 100'tny wyraz będzie miał tyle słów ABBA w sobie tyle ile wynosi
96'ta liczba ciągu Fibonacciego.
Jeżeli zazębianie wchodzi w grę
czyli BABBABABBABBA traktujemy jako 3 wyrazy
to należy zauważyć, że:
tak jak i w poprzednim przypadku: liczba słów ABBA będzie równa sumie występowań w dwóch
poprzednich + 1 (lub 0)
zauważ, że 'dodatkowe' ABBA otrzymamy w X(n) tylko gdy X(n−1) kończy się ba AB (bo każdy X(j)
od j>2 zaczyna się na BA)
natomiast X(j) kończy się na AB gdy j = 2k (dla k>1)
więc mamy: taką tabelkę
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ...
0 0 0 0 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55 ...
0 0 0 0 0 0 1 1 2 2 3 3 4 4 ...
gdzie mamy kolejno:
X(i)
liczba Fibonacciego (odpowiednio przesunięta)
liczba 'dodatkowych' ABBA* <−−−− to nie jest ostateczna liczba dodatkowych ABBA
musisz teraz obliczyć SUMĘ trzeciego ciągu od X(1) do X(100) i tą wartość dodać do 96'tej
liczby Fibonacciego.
15 gru 00:42
makuchowski: Słowo Abba występuje w X 300 razy
15 gru 01:09
Pytający:
Blee, trochę pogmatwałeś na koniec. Sumowanie tego trzeciego ciągu nie da Ci poprawnej
liczby dodatkowych ABBA. Sprawdź chociażby dla i=8.

Tu w 3 lnijice jest ostateczna liczba "dodatkowych" ABBA:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ...
0 0 0 0 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55 ...
0 0 0 0 0 0 1 1 3 4 8 12 21 33 ...
Ogólnie
x
i = 0, n≤4
x
5 = 1
x
i = x
i−1 + x
i−2 + (i mod 2), i≥6
I można zauważyć, że 3 linijkę z mojej tabelki można rozbić na sumę:
0 0 0 0 0 0 1 1 3 4 8 12 21 33 ...
=
0 0 0 0 0 0 1 1 2 3 5 8 13 21 ...
+
0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 3 4 8 12 ...
itd.
Znaczy:
x
5 = F
1
x
6 = F
2
x
7 = F
3 + F
1
x
8 = F
4 + F
2
x
9 = F
5 + F
3 + F
1
...
x
100 = F
96 + F
94 + ... + F
2 = ∑
k=196/2(F
2k)
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+k%3D1..%2896%2F2%29+of+fibonacii%282k%29
https://ideone.com/oLJSLd
15 gru 12:20