asd
bartek: Zbadaj monotoniczność ciągu:
an = 2n+1
13 gru 16:15
13 gru 16:23
a7: 763
a
n+1=2
n+2 a
n+1−a
n=2
n+2−2
n=2
n*(4−1)=3*2
n jest to większe od zera więc ciąg
rosnący
widać to też tzw. "gołym okiem"
a
1=4
a
2=8
a
3=16
......
......itd.
13 gru 16:24
13 gru 16:24
Jerzy:
16:23. = 2 > 1 , czyli ciąg jest rosnący.
13 gru 16:28
bartek: | 2n+2 | | 2n * 4 | |
| = |
| = 2 dobrze? |
| 2n+1 | | 2n * 2 | |
13 gru 16:29
Jerzy:
Tak.
13 gru 16:30
a7: badamy monotoniczność ciągu a nie zbieżność szeregu

patrz definicja w linku 16:24
13 gru 16:31
Jerzy:
16:24 , błędne rozwiązanie.
13 gru 16:31
a7: @Jerzy przepraszam, że się upieram, ale ciąg jest rosnący gdy różnica jego kolejnych wyrazów
jest większa od zera a nie iloraz
16:23 16:29 błędne rozwiązanie
16:24 rozwiązanie poprawne
13 gru 16:33
Jerzy:
@a7, an = 2n +1 , a nie 2n
13 gru 16:34
a7: no tak 2n+2−2n+1= 2n*(4−1)=3*2n
z definicji ciąg jest rosnący gdy an+1−an>0 patrz link 16:24
13 gru 16:36
Jerzy:
A dlaczego uważasz,że 16:23 to błędne rozwiązanie ?
13 gru 16:38
Jerzy:
Często dla ciągów geometrycznych właśnie ten sposób jest lepszy.
13 gru 16:40
a7: | | a1 | |
różnica to nie to samo co iloraz możesz mieć a1=2 a2=1/2 |
| =4 >0 a ciąg nie |
| | a2 | |
będzie rosnący
13 gru 16:41
Jerzy:
Pomyśl chwilę.Przy ciągach geometrycznych liczymy iloraz an+1/an, ty policzyłeś a1/a2.
13 gru 16:47
Jerzy:
Oczywiście to miały być indeksy, a nie wykładniki.
13 gru 16:49
a7: ja policzyłam a2−a1
a w przykładzie 16:41 pomyliłam się miało być a2/a1 dla przykładu, no nie wiem, ja liczyłam
z definicji
i nie potrafię podać przykładu, że nie masz racji, więc może Twój sposób dobry
rozumiem, że jeśli wychodzi w Twoim sposobie (który dotyczy tylko? ciągów geometrycznych) coś o
wartości bezwzględnej większej od 1 to ciąg jest rosnący i jeśli coś mniejszego 1 to malejący
|q|<1
no to może masz też rację....
13 gru 16:54
Jerzy:
16:33 , to prawda, ale dla ciągów arytmetyczych,a tutaj „gołym okiem” widać,że ciąg jest
geometryczny i przy badaniu monotoniczności obliczamy jego iloraz q = an+1/an
13 gru 16:56
a7: no nie wiem ja tam bym się trzymała definicji ....
13 gru 16:58
Jerzy:
Przy ciągach geometrycznych polecam Ci zdecydowanie moją metodę.
13 gru 16:59
a7: @bartek ja Ci polecam się trzymać definicji
13 gru 17:01
13 gru 17:05
Jerzy:
Są przykłady ciàgów geometrycxnych ,gdzie łatwiej policzyć iloraz niż różnicę.
13 gru 17:08
a7: ale @bartek i @Jerzy zobaczcie na przykład gdzie q= 3 (−4, −12, −36,......), a ciąg jest
malejący
jest też przykład, gdzie q= 1/3 a ciąg jest rosnący
także przepraszam, ale jednak jestem zdania , że lepiej jest posługiwać się definicją z linku
16:24
13 gru 17:10
PW: jest prawdą tylko dla ciągów o wyrazach dodatnich, i dla takich ciągów zamiast badać różnicę
można badać iloraz, co bywa wygodniejsze.
13 gru 17:58
a7: ok, rozumiem
13 gru 17:59