matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asd
bartek:
Jak wykazać ograniczenie ciągu o wyrazie ogólnym:
n+1
an =
√
n
2
+1
13 gru 15:48
Bleee:
Możliwe drogi. 1) I. Wykazujesz monotonicznosc (malejący) II. Zbieżność (liczysz granice)
13 gru 16:07
Bleee:
2)
n+1
n+1
n+1
I. Zauważ że
≤
=
= 1 + U{1/n} ≤ 1 + 1 = 2
√
n
2
+1
√
n
2
n
n+1
n+1
n+1
1
II. Oraz:
≥
=
= 0.5 +
≥ 0.5
√
n
2
+1
√
n
2
+ 3n
2
2n
2n
I masz wykazania ograniczono ciągu a
n
13 gru 16:10
bartek:
n+1
a skąd
w I.?
√
n
2
13 gru 16:13
janek191:
n + 1
n + 1
√
n
2
+ 1
>
√
n
2
⇒
<
√
n
2
+ 1
√
n
2
13 gru 17:05