Funkcja homograficzna
Sebasian: Na rysunku przedstawiono wykres funkcji f(x)= ax+bx−p. Podaj jej miejsca zerowe oraz
wyznacz a, b i p
Opis rysunku:
Jest to hiperbola do której należy punkt (5,5)
Asymptota x =3
Asymptota y=2
Miejsce zerowe oraz p=3 również wiem tylko nie wiem jak wyznaczyć a i b.
13 gru 15:39
13 gru 15:58
13 gru 15:59
Jerzy:
A jak wyznaczyłeś miejsce zerowe nie znając a i b ?
13 gru 16:03
Jerzy:
| | b | |
Przecież miejsce zerowe, to: xo = − |
| |
| | a | |
13 gru 16:04
Sebasian: Miejsca zerowe z rysunku odczytałem
13 gru 16:09
Jerzy:
OK.
13 gru 16:11