Zbiory
Xxx: Dane są: P(A ∪ B) = 1/2
, P(A ∩ B) = 1/4
oraz wiadomo, że P(A \ B) = P(B \ A). Oblicz
P(A), P(B \ A).
Wyliczylem że P(A) + P(B) =3/4 dalej nwm co podatawiac pomocy
13 gru 14:37
Saizou :
Podpowiedź
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)
P(B\A)=P(B)−P(A∩B)
==================−
P(A\B)−P(B\A)=P(A)−P(B)
13 gru 14:42
Xxx: Nie dzielone jeszcze przez odpowiednio p(B) i p(A)
13 gru 14:56
Xxx: I skąd taki wzór w ogóle?
13 gru 14:59
Xxx: Nie rozumiem skąd to się wzięło
13 gru 15:05
Xxx: Dobra udało mi się zrobić. P(A) = 3/8 P(B\A) =2/3
13 gru 15:15
Saizou :

Popatrz na diagram Venna i wywnioskuj jak można zapisać A\B
13 gru 17:54