Dwa zadania, jedno na dowodzenie a drugie z równaniem z wartością bezwzględną.
Konrad: Witam, dzisiaj miałem sprawdzian z matematyki (1 liceum) i nie wiedziałem tylko jak rozwiązać
dwa zadania prosiłbym o jakąś małą podpowiedź jak je zrobić.
Zad.1 Wykaż że liczba √41−24√2−√41+24√2 jest liczbą niewymierną.
Domyślam się, że trzeba wykorzystać wzór √a2=|a|
13 gru 14:21
Konrad: Zad.2 Ile jest rozwiązań równania |x+3|+|2x+6|=p dla zmiennego parametru p.
Doszedłem do 3|x+2|=p jednak nie wiem co dalej.
13 gru 14:23
gosc: √(3−4√2)2 − √(3+4√2)2 = 4√2 −3 − 3 − 4√2 = −6
13 gru 14:29
gosc: | | −6 | |
wychodzi mi ze jest wymierna bo |
| −6 to calkowita a 1 naturalna |
| | 1 | |
13 gru 14:30
gosc: jedyna trudnosc to rozlozyc 12√2 na 2 liczby i sprawdzac kiedy suma ich kwadratow da 41
13 gru 14:32
gosc: na iloczyn dwoch liczb jak cos
13 gru 14:32
Konrad: Okej, dzięki.
13 gru 14:34
janek191:

3 *I x + 2 I = p
Patrz rysunek

Powinno być: 3*I x + 3 I = p
13 gru 17:01
PW: Zadanie 1.
Niech a = √41−24√2, b = √41+24√2.
Ponieważ
ab = √412 − (24√2)2 = √412 −2422 = √1681 − 1152 = √529 = 23,
widzimy że
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2 = 41 − 24√2 − 2•23 + 41 + 24√2 = 82 − 46 = 36,
zaterm a − b = − 6 jest liczbą wymierną wbrew tezie postawionej w poleceniu.
Nie chce mi się wierzyć, że tak sformułowane zadanie kazano rozwiązać uczniom pierwszej klasy
na sprawdzianie. Szkoła o wyjątkowych ambicjach?
13 gru 17:44
Saizou :
N[PW]] pewnie kolega źle przepisał i miało być wymierną
13 gru 18:22