Iloczyn macierzy do potęgi 10
mcas: Niech A= |2 3| * |2 0| * |2 3|−1.
|1 5| |0 3| |1 5|
Oblicz A10.
Liczenie tego po kolei mija się z celem. Widzę, że mam tu iloczyn macierzy odwrotnych, więc z
pewnością wypadałoby tu zastosować jakiś trik, ale mnożenie nie jest przecież przemienne.
13 gru 12:34
13 gru 12:39
13 gru 12:40
jc: Masz coś takiego
A=MDM
−1
A
10=MD
10M
−1, napisz sobie A
3, to zobaczysz
13 gru 12:41
mcas: Dziękuje za pomoc
13 gru 18:24
Adamm:
zadanie jest po to, by pokazać ci do czego można użyć diagonalizacji
13 gru 21:14