Kombinatoryka
desperatos: Ile jest liczb postaci wa * 3b * 5c * 7d , gdzie a, b, c, d są liczbmi naturalnymi
dodatnimi, o sumie wykładników mniejszej lub równej 9
13 gru 08:11
desperatos: zamiast wa miałobyć 2a
13 gru 08:11
Bleee:
Tyle samo co ile jest rozwiązań nierówności:
0 ≤ a + b + c + d ≤ 9
13 gru 08:39
desperatos: No super, tyle to też się domyśliłem
13 gru 09:03
desperatos: Poza tym 1 z lewej strony nie 0
13 gru 09:03
desperatos: A nawet 4
13 gru 09:04
Bleee: Jak już to 1 (skoro warunek to N+)
W końcu masz np. taka liczbe:
21*30*50*70 = 2
Popatrz w internetach o kombinacjach z powtórzeniami.
13 gru 09:08
desperatos: a,b,c,d są naturalne dodatnie więc różne od zera. W zasadzie cały ten warunek z lewej
strony nie ma znaczenia jak już zakładamy że a,b,c,d są naturalne dodatnie
13 gru 09:09
desperatos: A zastosowanie kombinacji z powtórzeniami tutaj kompletnie nie widze
13 gru 09:14
Bleee:
No dobra
Wiec masz a+b+c+d ≤ 9 więc masz takie rownania do rozwiazania
(a−1) + (b−1) + (c−1) + (d−1) = 0
..... = 1
..... = 2
..... = 3
..... = 4
..... = 5
13 gru 09:16
Bleee: To niedobrze że nie widzisz bo dokładnie na to jest to zadanie
13 gru 09:16
desperatos: I trzeba rozwiązywać wszystkie równania i sumować ilości rozwiązań ?
A jakby tam było 103 zamiast 9 to trzeba by 100 równań rozwiązywać ?
Chyba nie o to chodzi w tym zadaniu...
13 gru 09:26
Blee:
no właśnie oto chodziło w tym zadaniu
wielokrotnie skorzystać ze wzoru na kombinacje z powtórzeniami.
13 gru 09:52
desperatos: ok wielkie dzięki za pomoc
13 gru 11:00