2 | ||
a) | ||
1 − x |
3 | ||
b) | ||
1 − 2x |
1 − x10 | ||
c) | ||
1 − x |
2 | 1 | |||
d) | + | |||
1 − 2x | 1 − x |
2 | |
= ∑n=0∞ 2xn ⇒ an = 2 | |
1−x |
1 | |
generuje (a0, a1, a2, ...) | |
1−ax |
1 | |
generuje (1, 1, 1, ...) | |
1−x |
1 | |
generuje (1, −1, 1, −1, ...) | |
1+x |
1 | |
generuje (1, 2, 4, 8, ...) | |
1−2x |
x | |
generuje (0, a0, a1, a2, ...) | |
1−ax |
x2 | |
generuje (0, 0, a0, a1, a2, ...) | |
1−ax |
2 | 1 | |||
a) | =2* | generuje (2, 2, 2, ...) | ||
1−x | 1−x |
3 | 1 | |||
b) | =3* | generuje (3*20, 3*21, 3*22, ...) = (3, 6, 12, ...) | ||
1−2x | 1−2x |
1−x10 | 1 | x10 | ||||
c) | = | − | generuje | |||
1−x | 1−x | 1−x |
2 | 1 | |||
d) | + | generuje (2, 4, 8, ...) + (1, 1, 1, ...) = (3, 5, 9, 17, ...) | ||
1−2x | 1−x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |