trygonometria
Adam: Prosze o pomoc przy rozwiazaniu nierownosci
cos2x/cosx<1 w przedziale x nalezy do (0,π)
23 lut 14:41
kaś: cosx≠0
x≠π/2
cos2x = 2cos2 x −1
cosx = t , t∊<−1, 1>
(t2t2−1) / t <1
(t2t2−1−t) / t <0
(t2t2−1−t) * t <0
t =0
z nawiasu delta i pierwiastki t1= −1/2 t2 = 1
x= π/2, x=2π/3, x =0
rozwiązanie nierówności(0,π/2) i (2π/3, π)
23 lut 16:41
kaś: wkradła się literówka w nawiasie powinno być 2t2 bez t przed
23 lut 17:01
Mickej: a od kiedy
cos2x=cosx

?
23 lut 17:04
Mickej: ok spoko skoro literówka to jest poprawnie
23 lut 17:13