funkcje tworzące
lola456: Znajdź ciąg, którego funkcją tworzącą jest
| 1 | |
| Nie wiem jak to zrobić ponieważ w mianowniku pojawił się kwadrat (x+3)2 Czy |
| x2 + 6x + 9 | |
ktoś pomógłby mi to rozpisać?
12 gru 22:28
jc: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| =− ( |
| )' = − |
| ( |
| )' |
| (x+3)2 | | x+3 | | 3 | | 1+x/3 | |
| | 1 | |
=− |
| (1−x/3+x2/9−x3/27+...)' |
| | 3 | |
| | 1 | |
= |
| (1/3 − 2x/9 + 3x2/27 − ...) |
| | 3 | |
12 gru 22:41
lola456: Mogę zapytać skąd bierze się pomysł żeby różniczkować naszą funkcję?
12 gru 22:47
Blee:
A czym jest 'funkcja tworząca'
12 gru 22:56
jc: Po prostu (1/x)' = −1/x2.
12 gru 23:02
lola456: Mam zapisane, że jest to szereg liczb rzeczywistych i niezbyt wiele mi to daje...
12 gru 23:03
jc: Funkcja tworząca ciągu (an) to wyrażenie ∑anxn.
Czasem na funkcję tworzącą możemy patrzyć, jak na szereg potęgowy.
12 gru 23:14
albi: | | 1 | |
jc Takie pytanie z czego rozpisałeś |
| ? Ze wzoru Taylora? |
| | 1+x/3 | |
12 gru 23:20
jc: Znasz wzór na sumę szeregu geometrycznego?
12 gru 23:25
lola456: Czy jest jakaś reguła na to kiedy całkujemy a kiedy różniczkujemy ?
12 gru 23:37
Mariusz:
Różniczkowanie szeregu geometrycznego to tylko jedna z możliwości
Możesz też użyć mnożenia szeregów
lub uogólnionego dwumianu Newtona
13 gru 04:14
Mariusz:
| 1 | | (−1)k | (−1)n−k | |
| ∑n=0∞∑k=0n |
|
| xn |
| 9 | | 3k | 3n−k | |
13 gru 04:23