Podzielność przez 24
Bodzio: Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą większą od 3, to , to p2−1 jest liczbą podzielną przez
24.
Czy moje rozwiązanie można uznać za wystarczające czy trzeba jakoś inaczej rozpatrzeć ten
przykład?
p2−1 = (p−1)(p+1)
Skoro p −−> liczba pierwsza to p−1 i p+1 to liczby z których jedna dzieli się przez 4 a druga
przez 6
x,y ∊ N
4x * 6y = 24*xy
12 gru 21:49
ICSP: "Skoro p −−> liczba pierwsza to p−1 i p+1 to liczby z których jedna dzieli się przez 4 a druga
przez 6"
Nie zgodzę się.
13 − liczba pierwsza
12 , 14 − druga nie dzieli się ani przez 6 anie przez 4.
12 gru 21:51
Bodzio: Czyli trzeba innym sposobem
12 gru 21:52
Bodzio: A może być coś takiego:
(p−1)p(p+1) − trzy kolejne liczby.
Dwie z nich są parzyste i dzielą się się na 2 i jedna z nich również dzieli się przez 4. Czyli
skoro dzieli się przez 2 i 4 to również przez 8.
I jeszcze druga rzecz, skoro są to 3 kolejne liczby to jedna z nich dzieli się przez 3 więc 3*8
= 24....
12 gru 22:09
ICSP: W ogóle w tym opisie nie wykorzystałeś informacji o tym, że p jest pierwsza.
Jednak sam tok rozumowania jest już poprawny.
Lekko przerobić i dowód będzie już dobry.
12 gru 22:12
Bleee:
p liczba pierwsza, a wiec:
I) p−1 lub p+1 podzielne przez 3
II) p−1 i p+1 to liczby parzyste, jeżeli jedna z nich nie jest podzielna przez 4, to znaczy że
daje resztę 2 przy dzielenia przez 4, w takim razie druga z nich będzie podzielna przez 4
Wiec iloczyn tych dwóch liczb będzie podzielony przez 2*4 = 8
Podsumowanie:....
12 gru 23:38
Bleee:
Ewentualnie robisz jak 22:08 ale musisz dopisać że P to liczba pierwsza (większą od 3) czyli
nie jest podzielna ani przez 2 ani przez 3, więc (p−1)(p+1) musi być podzielne przez 24
12 gru 23:40