Indukcja matematyczna
raziel: Mam dwa zadania z indukcji które mi nie wychodzą:
a)∑(od k=1 do n) (1−1(k+1)2)=n+22n+2
b)∑(od k=1 do n) k2k=2−n+22n
Ten pierwszy przykład wydaje mi się że jest błędny bo już dla n=2 wyniki się nie zgadzają.
W b) doszedłem do momentu w którym otrzymałem takie coś:
2−3n+52x+1
i nie wiem co dalej z tym zrobić bo ma się to nijak do mojego założenia indukcyjnego czyli:
2−x+32n+1
12 gru 21:31
Blee:
zapisz jeszcze raz ... ale tym razem użyj U, a nie u:
12 gru 21:32
raziel: | | 1 | | n+2 | |
a) ∑(od k=1 do n) (1− |
| = |
| |
| | (k+1)2 | | 2n+2 | |
| | k | | n+2 | |
b) ∑(od k=1 do n) |
| =2− |
| |
| | 2k | | 2n | |
| | n | | n+2 | |
b) 12+24+38+...+ |
| =2− |
| |
| | 2n | | 2n | |
dla n=1
I. dla n=1
12=
12
II. założenie indukcyjne:
| | n | | n+2 | |
12+24+38+...+ |
| =2− |
| |
| | 2n | | 2n | |
Teza indukcyjna:
| | n | | n+1 | | n+3 | |
12+24+38+...+ |
| + |
| =2− |
| |
| | 2n | | 2n+1 | | 2n+1 | |
| | n | | n+1 | | n+2 | | n+1 | |
12+24+38+...+ |
| + |
| =2− |
| + |
| |
| | 2n | | 2n+1 | | 2n | | 2n+1 | |
| | 2n*2(n+2)+2n(n+1) | | 3n+5 | |
=2− |
| = |
| |
| | 2n*2n+1 | | 2n+1 | |
Nie wiedziałem że, tak się da

Przy okazji napisałem całe moje rozwiązanie do b). Może ktoś
znajdzie tam błąd.
12 gru 21:52
raziel: | | 3n+5 | |
Na końcu oczywiście powinno być 2− |
| |
| | 2n+1 | |
12 gru 21:59