Podzielność liczb
Robert: Liczba naturalna n przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1, a przy dzieleniu przez 4 daje resztę
3. Wyznacz resztę z dzielenia liczby n przez 12.
Znalazłem w internecie sposób na zrobienie tego typu zadania i wyszło mi coś takie ale nie wiem
czy jest ono poprawne:
p, q ∊ N
n = 3p+1 / *4
n = 4q + 1 / *3 // mnoże w taki sposób aby liczby przy niewiadomych z oby równań były
równe
4n = 12p+4
3n = 12q + 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmuje stronami
n = 12(p−q) −5
Czyli reszta = −5, skoro reszta −5 => 12−5 = 7, czyli reszta = 7? Czy poprawne rozumowanie?
Gdyby wyszła liczba dodatnia to bym nie miał wątpliwości ale gdy reszta na minusie to chyba
będzie tak...
12 gru 21:25
Blee:
poprawnie
12 gru 21:27
Saizou :
dobrze

n=12p−12q−5=12p−12q−12+7=12(p−q−1)+7
12 gru 21:27
Robert: Dzięki za sprawdzenie
12 gru 21:29