czy
czy: Czy jeśli dany punkt xo nie należy do dziedziny funkcji f, to automatycznie funkcja w nie jest
ciągła w punkcie xo?
12 gru 21:20
Saizou :
Tak, warunek ciągłości mówi, że funkcja f jest ciągła w x0 witw, gdy f(x0)=limx→x0f(x)
czyli nie jesteś w stanie obliczyć f(x0)
12 gru 21:24
jc: Nie mówi się o ciągłości funkcji w punktach nie należących do dziedziny funkcji.
12 gru 21:24
Adamm:
Nie.
D⊆X, f: D→Y. Załóżmy, że D≠∅ (nie jestem pewien co do przypadku D = ∅).
Jeśli X, Y to przestrzenie topologiczne/metryczne, to D traktujemy jako przestrzeń
topologiczną/metryczną z topologią podprzestrzeni/obciętą metryką.
Na przykład, niech X = Y = R, przy czym definiujemy zbieżność tak jak zwykle.
f: D→Y jest ciągła, jeśli dla dowolnego x∊D, i dowolnego ciągu xn∊D, xn→x
mamy f(xn) → f(x).
12 gru 21:45
ciekawski :
@jc, mówi się.To jest tylko kwestia określenia funkcji.
12 gru 22:58
jc: ciekawski, nie bardzo rozumiem, czy chodzi Ci o ogólną definicję funkcji,
czy też o określenie konkretnej funkcji, o której ciągłość pytamy?
12 gru 23:10
Adamm:
@jc
Co powiesz na coś takiego.
Niech f:X→Y, X i Y metryczne.
Uzupełnijmy X do Z (klasy abstrakcji ciągów Cauchy'ego).
Wtedy powiemy, że f jest ciągła w z∊Z, jeśli dla dowolnego ciągu xn∊X,
xn→z mamy f(xn) zbieżny.
13 gru 10:10
Adamm: to odpowiada intuicji studentów/uczniów
13 gru 10:20
jc: Słyszałem, że Sierpiński właśnie tek definiował ciągłość w punkcie skupienia dziedziny
leżącym poza dziedziną. Ja jednak wolę definicję, którą można znaleźć we współczesnych
podręcznikach, gdzie rozważa się ciągłość tylko w punktach dziedziny.
(wikipedia, Rudin, może coś jeszcze − już nie szukałem).
Nie ma jednak nic przeciw uzupełnianiu funkcji do funkcji ciągłej (o ile to możliwe).
13 gru 10:48
Adamm:
Nawet nie wiedziałem, sam wymyśliłem tą definicję, próbując znaleźć jakiś sens
w tym, że funkcja jest ciągła poza dziedziną.
Też zazwyczaj odnoszę się do ciągłości w zwykłym sensie.
Najwidoczniej, to drugie podejście jest na tyle intuicyjne, że Sierpiński również
uważa je za odpowiednie.
13 gru 21:36
Adamm: Uważał.
13 gru 21:36