12 gru 20:35
Nikto0: Zadanie 30
12 gru 20:42
a7: c
2=16 ⇒ c=4 lub c=−4
b
2+2c=−7 1) dla c=4 b
2=−15 sprzeczne 2) dla c=4 b
2=1 ⇒b=1 lub b=−1
jednocześnie
2b=m czyli m=2 lub m=−2
2bc=m czyli m=1/2 lub b=−1/2, 2b=2bc c=1 co jest sprzeczne gdyż c≠1

mi też nie wychodzi
12 gru 21:28
a7: może trzeba wziąć pod uwagę −x
2 a=−1
12 gru 21:30
Blee:
W(x) = x4 + mx3 − 7x2 + nx + 16 = (x2+ax+b)2
1) b2 = 16 −> b = ±4
2) 2a = m
3) 2b + a2 = −7 −> −8 + a2 = −7 −> a2 = 1 −> a = ± 1 (oraz teraz wiemy, że b = −4)
(x2 + x − 4)2 = x4 + 2x3 − 7 x2 − 8x + 16 <−−− pasuje
(x2 − x − 4)2 = x4 − 2 x3 − 7 x2 + 8 x + 16 <−−− też pasuje
12 gru 21:39
a7: W(x)=(−x2+cx+d)2
d2=16 d=±4
c2−2d=−7 d=4 c=±1
(−x2−x+4)2=x4+2x3−7x2−8x+16 zgadza się m=2 n=−8
==========
(−x2+x+4)2=x4−2x3+9x2−8x+16 nie zgadza się
12 gru 21:56
Blee:
a7 −−− jest to zbyteczny przypadek
(−x2 + cx + d)2 = (x2 − cx − d)2 = (x2 + c'x + d')2
12 gru 23:00
a7: hmm, chyba rozumiem, ok, dzięki
12 gru 23:09