Jednokładność
BoosterXS: Wykres funkcji g jest obrazem wykresu funkcji f(x)=−2x
2 w jednokładności o środku S(1,5)
| | 1 | |
i skali k= |
| . Wyznacz wzór funkcji g(x). |
| | 3 | |
Wierzchołek f(x) = (0,0)
| | 2 | | 1 | |
Wierzchołek g(x) = ( |
| , 3 |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
ale nie wiem jak dalej to ruszyć, podpowie ktoś?
12 gru 20:12
a7:

policzyłam wierzchołki jeszcze dwóch punktów (1,−2) oraz (−1,−2) i z układu równań dla
wszystkich trzech "nowych" punktów wyznaczyłam parabolę
y=−6x
2+8x+2/3 ale nie wiem czy tak to się robi,
12 gru 21:14
a@b:
S(a,b) , skala k
x
'=k(x−a)+a
y
'=k(y−b)+b
S(1,5) , k=1/3 y= −2x
2
| | 1 | |
y'= |
| (x−5)+5 ⇒ y=3y'−10 |
| | 3 | |
y=−2x
2 ⇒ 3y
'−10=−2(3x
'−2)
2 ⇒ y
'=−6x
'2+8x
'+
23
opuszczamy "primy"
i mamy: g(x)= −6x
2+8x+
23
==================
12 gru 21:38
BoosterXS: Bardzo dziękuję za pomoc

wynik prawidłowy
12 gru 23:42