całka
Marcin: | | sinxcosx | |
∫ |
| |
| | √(3sin2x−7cos2x) | |
podstawiłem t = 3sin
2x−7cos
2x
dt = 20sinxcosx dx
| | 1 | |
i wynik wyszedł |
| √3sin2x−7cos2x co nie zgadza się z odpowiedzią gdzie jest |
| | 10 | |
| | 1 | |
− |
| √3sin2x−7cos2x  |
| | 4 | |
czy ktoś mógłby wskazać błąd?
12 gru 20:07
Marcin:
12 gru 20:43
Saizou :
Twoje obliczenie jest okej
zawsze możesz sprawdzić wynik różniczkując go i zobaczyć czy wyszła CI funkcja podcałkowa
12 gru 21:13
Marcin: Uhh, nie ma co sę sugerować jednak odpowiedziami

Dziękuję
12 gru 21:17
jc: t=3sin
2x − 7cos
2x
dt=20 sin x cos x
| | 1 | | 1 | |
całka = |
| ∫t−1/2dt= |
| t1/2, czyli tak, jak napisałeś. |
| | 20 | | 10 | |
Inaczej. Wystarczy zróżniczkować, aby przekonać się, że Twoje rozwiązanie jest dobre,
a w odpowiedzi jest błąd.
12 gru 21:20