Parametr m
Sebasian: Dla jakich wartości parametru m wykresy f i g nie mają punktów wspólnych?
c) f(x)= mx, g(x)= (m−1)x
Zapisuję że f(x)=g(x) i podstawiam wychodzi mi, że (m−1)x2 − m=0
Delta >0, czyli 4m2−4m<0 i wychodzi m€ (0;1)
Drugi warunek to x różne od 0.
Czyli odpowiedź m€(0;1)
A w odpowiedziach jest że m€<0;1>
Gdzie popełniłem błąd? Proszę o pomoc 🙂
12 gru 20:02
Des:
Nie trzeba liczyć delty,
m = (m − 1)x
2
m
2 − m < 0
m(m − 1) < 0
m∊ [ 0 ; 1 ]
12 gru 20:08
Des:
*nawiasy okrągłe
12 gru 20:10
12 gru 20:15
Des:
x2 < 0 → brak rozwiązań bo kwadrat dowolnej liczby jest zawsze ≥ 0
dlatego szukamy takich m dla których x2 będzie ujemny czyli nie będzie żadnych punktów
wspólnych
12 gru 20:20
ciekawski :
| | m | |
No to ma być: |
| ≤ 0 |
| | m − 1 | |
12 gru 20:24
Des:
Wtedy funkcje będą miały wspólny punkt dla x=0
12 gru 20:25
ciekawski :
Hmmm.... przecież x = 0 nie należy do dziedziny.
12 gru 20:33
Des:
Nie zauważyłem, no to może być domknięty
12 gru 20:36
vf: f(x)=m/x g(x)= −mx?
23 paź 12:03