funkcja homograficzna
Nikto0: Witam.Proszę o pomoc

. W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych wszystkich
punktów płaszczyzny o
| | ax−b−2 | |
współrzędnych (a,b) dla których funkcja określona wzorem f(x)= |
| jest funkcją |
| | x+1 | |
homograficzną malejącą
w każdym z przedziałów (− nieskończoność;−1)(−1;+nieskończoność) a jej wykres przecina os OY
powyżej punktu O(0,0) funkcja określona
wzorem po tym powinnien być ułamek ale mi się nie wyświetla w podglądzie
12 gru 19:50
Nikto0: Jednak wszystko się wyświetla prawidłowo
12 gru 20:17
ite: Masz dwa źródła informacji o wartościach a i b:
1/ wykres funkcji f przecina oś OY powyżej punktu O(0,0) → f(0)>0
| | ax−b−2 | | ax+a−a−b−2 | | a(x+1)−a−b−2 | |
2/ f(x)= |
| = |
| = |
| = |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
Funkcja f jest przedziałami malejąca, więc −a−b−2>0
12 gru 21:49