Znajdź wzór na n-ty wyraz ciągu danego rekurencją
tomeczek: Znajdź wzór na n−ty wyraz ciągu danego rekurencją: an = 3an−1 + 4, dla n >= 1, a0 = 4;
12 gru 19:02
Blee:
a
1 = 3*4 + 4
a
2 = 3
2*4 + 3*4 + 4
a
3 = 3
3*4 + 3
2*4 + 3*4 + 4 = 4(3
3 + 3
2 + 3 + 1)
a
n = 4*(3
n+3
n−1 + ... + 3
1 + 1) = ...
w nawiasie masz ciąg geometryczny ... wzór na
sumę i liczysz
12 gru 19:14
tomeczek: Super, a jakby można było zrobić an = an−1 + 1/n(n+1) , dla n >= 1, a0 = 0?
12 gru 19:39
Mariusz:
Zauważ że sumę możesz zdefiniować w sposób rekurencyjny następująco
S
0=0
S
n=S
n−1+a
n
więc wystarczy gdy zsumujesz część niejednorodną
13 gru 08:30
Mariusz:
Oj chyba sumę trzeba indeksować od jedynki
13 gru 08:34